part 4 Kembali lagi kite ke part 4 iaitu cara membuat kek cheese red velvet. Bahan-bahan kek red velvet: [+] ANEKA RESEPI KEK KUKUS 3 1/2 cawan tepung gandum 170 gram butter 2 cawan gula kastor 3 biji telur 6 sudu pewarna merah 3 sudu serbuk koko 1 1/2 camca esen vanila 1 1/2 cawan buttermilk ( camporkan susu segar dengan 2 sudu jus lemon) 1 camca garam 1 1/2 camca cuka makan 1 1/2 camca soda bikarbonat CARA-CARA MEMBUATNYA 1) Pukul butter, gula dan telur hingga kembang dan gebu. Masukkan pewarna merah, serbuk koko dan esen vanila...kemudian pukul lagi hingga adunan sebati. 2) Masukkan garam, kemudian masukkan butter milk dan tepung secara berselang seli sambil di pukul sebati. Akhir sekali di dalam cawan campur kan soda
Popular posts from this blog
part 3 Add caption Resepi Oreo Cheese Cake Tanpa Bakar Bahan-Bahan: 1 peket biskut oreo 50gram mentega/butter 200gram whipping cream 250gram cream cheese yogurt atau susu segar sedikit gelatin Cara Membuat: 1. Asingkan biskut oreo dari cream yang terdapat di dalamnya. Lebihan cream ini boleh digunakan dalam kisaran keju nanti. 2. Hancurkan biskut oreo sehingga halus sebagai base kek anda. 3. Cairkan sedikkit mentega dan campurkan bersama biskut oreo. Masukkan ke dalam acuan dan tekan sehingga ke hujung dengan mampat serta rata ke seluruh bahagian. 4. Ketepikan dan simpan di dalam peti. 5. Putarkan whipping cream, cream cheese, yogurt/susu segar sehingga kembang. Tambahkan sedikit esen vanilla sebagai pewangi. 6. Masukkan gelatin yang telah dicairkan dengan air panas ke dalam kisaran. (2 sudu serbuk gelatin larutkan ke dalam suku cawan cawan air panas). 7. Masukkan sedikit crumbs oreo. 8. Fillings anda telah siap dan boleh dituang ke dalam
ok...sekarang k kita akan pergi ke part tu iaitu berkenaan cheese juga tapi kali ini agak berbeza sedikit iaitu sis akan berkongsi resepi tart cheese. RESIPI ASAL : BLOG MASAM MANIS BAHAN KULIT TART /SHELL TART 170gm marjerin atau butter 50gm gula aising 1 biji telur Gred C 290gm tepung gandum 1 sudu kecil esen vanilla acuan tart Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh. ***Untuk mendapatkan doh yang baik masukkan doh dalam plastik bag dan simpan dalam peti ais semalaman Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak..jgn smpi hangus ye...hihi tart cheese blueberry
Comments
Post a Comment