part 4
Kembali lagi kite ke part 4 iaitu cara membuat kek cheese red velvet.
Bahan-bahan kek red velvet:
[+] ANEKA RESEPI KEK KUKUS
3 1/2 cawan tepung gandum
170 gram butter
2 cawan gula kastor
3 biji telur
6 sudu pewarna merah
3 sudu serbuk koko
1 1/2 camca esen vanila
1 1/2 cawan buttermilk ( camporkan susu segar dengan 2 sudu jus lemon)
1 camca garam
1 1/2 camca cuka makan
1 1/2 camca soda bikarbonat
CARA-CARA MEMBUATNYA
1) Pukul butter, gula dan telur hingga kembang dan gebu. Masukkan
pewarna merah, serbuk koko dan esen vanila...kemudian pukul lagi hingga
adunan sebati.
2) Masukkan garam, kemudian masukkan butter milk dan tepung secara
berselang seli sambil di pukul sebati. Akhir sekali di dalam cawan
campur kan soda bikarbonat dan cuka biar sampai berbuih. Masukkan ke
dalam bancuhan dan dipukul rata.
3) Masuk aduanan ke dalam bekas dan kukus selama 25-30 minit (kurangkan masa mengukus jika mengunakan bekas yang lebih kecil)
4) Kukus selama 25 minit. (Kalau guna food container pun boleh. Saiz ikut suka.). Contohnya macam bekas dalam gambar di bawah:
Bahan krim cheese:
250 gram krim cheese (akak pakai jenama totura je)
1/2 cawan whipping krim
1/2 cawan gula kastor
1 sudu jus lemon
Cara membuat krim cheese:
a) Pukul krim cheese hingga lembut (pastikan krim cheese dikeluarkan
dari peti sejuk 15 minit sebelum di pukul. Jangan biarkan krim cheese
terdedah lama dalam suhu bilik)
b)Campurkan semua bahan lain dan pukul lagi hingga sebati.
Untuk hiasan:
250gram cheddar cheese hendaklah diparut.
Comments
Post a Comment