ok...sekarang k kita akan pergi ke part tu iaitu berkenaan cheese juga tapi kali ini agak berbeza sedikit iaitu sis akan berkongsi resepi tart cheese.
BAHAN KULIT TART /SHELL TART
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
RESIPI ASAL : BLOG MASAM MANIS
BAHAN KULIT TART /SHELL TART
170gm marjerin atau butter
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
acuan tart
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
- Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tart. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.Bakar pada suhu 170C selama 20 - 25 minit atau sehingga masak..jgn smpi hangus ye...hihi
tart cheese blueberry |
Comments
Post a Comment